(04595) 6-69-04
(067) 404-24-62
 Виходить - з червня 2002 року.     Тираж - 10`000 примірників
  Розповсюджується - безкоштовно в м.Борисполі
  Містить - авторські статті, оголошення, рекламу

Кокос: багато користі, мало калорій

  • 23 серпня 2012
  • Відгуків: 0
  • Переглядів: 930
  • Автор: admin
  • 0
Кокосовий горіх насамперед цінний своїм соком. Він вважається одним з найбільш освіжаючих напоїв і славиться своїми поживними і лікувальними властивостями.
Кокосова пальма — одна з найбільш великих рослин у світі, звідси і міцно закріпилася назва «кролеві пальм», пише Віта портал.
Офіційно належить до сімейства Arecaceae і носить наукова назва Cocos nucifera. Ця рослина є окрасою тропіків. Кожен сезон одне дерево дає кілька сотень горіхів. Кокоси можуть досягати в довжину 30-40 см, в діаметрі — 25-30 см, а важити — більше 2 кг. Оскільки зустрічається багато різновидів кокосової пальми, то смак і аромат кокосової води буває різним. На це впливає і географічний фактор.
Біологічні особливості. Сік кокоса стерильний, має прозорий колір, солодкий смак і унікальний склад: цукор, вітаміни, мінерали, електроліти, ферменти, амінокислоти, фітогормони, цитокіни.
Для приготування оздоровчого напою збирають молоді, трохи недостиглі плоди — їм має бути п’ять-сім місяців. Кожен горіх може містити приблизно від 200 мл до 1 л води в залежності від сорту рослини і розміру. Плоди, яким менше п’яти місяців, гіркі на смак і позбавлені живильної цінності. Старі горіхи містять менше води, оскільки під час дозрівання ендосперм (біла м’якоть) товщає. З неї отримують кокосове молоко, яке багато хто плутає з кокосовим соком.
Від спраги і хвороб
Кокосова вода здатна втамувати найсильнішу спрагу. Вона прекрасно заповнює рівень електролітів в організмі.
Цитокіни (наприклад, кінетін і транс-зеатін), що містяться в кокосової воді, володіють антиканцерогенними властивостями, гальмують процеси старіння і утворення тромбів.
Застосовуючи зовнішньо перед сном свіжу кокосову воду, можна зменшити прищі, вікові плями, зморшки, розтяжки, целюліт, екземи.
Ферменти з кокосового соку покращують травлення і обмін речовин.
Незважаючи на дуже легку консистенцію, в кокосовому соку набір мінералів набагато вище, ніж, наприклад, в апельсиновому соку. В ній присутні кальцій, залізо, марганець, магній і цинк.
Сік кокоса — прекрасне джерело вітамінів групи B (рибофлавін, нікотинова кислота, тіамін, піридоксин, фолієва кислота). Ці вітаміни не виробляються організмом людини, тому важливо їх надходження ззовні. У свіжій кокосової воді також міститься трохи вітаміну С.
Кокосова вода сприяє нормалізації ваги, підтримує у хорошому стані серцево-судинну систему (нормалізує кров’яний тиск і рівень холестерину). Крім того, кокосова вода підвищує імунітет, виводить токсини, знімає втому, показана при діабеті.
Для гурманів
Щоб відкрити горіх, проробляють отвір в основі, використовуючи ніж (краще серповидної форми). В отвір вставляють коктейльну трубочку і насолоджуються напоєм.
Кокосову воду можна пити без всяких доповнень, але з льодом вона буде більш освіжаючої. Її приємно вживати з свіжовичавленими соками, додаючи лимон, м’яту, апельсинову цедру та ін.
Гарантія безпеки
Кокосова вода — універсальний і безпечний напій. Його вживання не викликає жодних побічних ефектів. Тому він може використовуватися в харчуванні хворих людей, вагітних жінок і грудних дітей.
www.agroperspectiva.com
 
Залишити відгук  ↓
 
Відгуків ще не було.