Обережно: отруйні гриби!
- 10 жовтня 2013
- Відгуків: 0
- Переглядів: 777
В Україні розпочався грибний сезон. З настанням літа у медичних закладах традиційно починають реєструвати випадки отруєнь грибами. Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість з них обумовлена вживанням пластинчастих отруйних грибів (насамперед блідої поганки), які помилково сприймають за їстівні печериці та сироїжки.
Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Адже бліда поганка у багатьох реґіонах просто не росте, наприклад, на півдні, проте основні масові отруєння реєструють саме там.
Готувати гриби до вживання потрібно правильно. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак важливо не тривале варіння, а кілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше — тричі, через кожні півгодини варіння), і лише після того продовжити готувати страви.
Симптоми отруєння — галюцінації, розлад свідомості або знепритомнення, порушення дихання та серцевої діяльності: з’являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких уражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичної допомоги в перші години, то врятувати його життя буде складно.
Найотруйнішми є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їхня у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до трьох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг — усе це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.
Якщо ви все ж відправилися до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчастих грибів.
Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях. Під час засухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або заготівлю. Не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть кілька разів у підсоленій воді (не менше трьох разів) протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують грудьми.
І на останок: Ніколи не купуйте мариновані та солоні гриби у бабусь біля ринку або біля входу в метро. До купи добірних опеньків або груздів може випадково потрапити отруйний екземпляр, а отже, вся партія грибів може бути заражена токсинами. Краще перестрахуватися, заплатити більше і купити смачні консервовані грибочки у супермаркеті чи великому магазині. Або ж приготувати їх самостійно.
Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Адже бліда поганка у багатьох реґіонах просто не росте, наприклад, на півдні, проте основні масові отруєння реєструють саме там.
Готувати гриби до вживання потрібно правильно. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак важливо не тривале варіння, а кілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше — тричі, через кожні півгодини варіння), і лише після того продовжити готувати страви.
Симптоми грибного отруєння
Характерні ознаки отруєння — нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла — з’являється через 30–60 хвилин після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення. Тому легковажити не можна.Симптоми отруєння — галюцінації, розлад свідомості або знепритомнення, порушення дихання та серцевої діяльності: з’являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких уражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичної допомоги в перші години, то врятувати його життя буде складно.
Найотруйнішми є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їхня у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до трьох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг — усе це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.
Як краще вчинити, щоб не отруїтися грибами
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазинах. Не купуйте грибів на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.Якщо ви все ж відправилися до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчастих грибів.
Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях. Під час засухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або заготівлю. Не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть кілька разів у підсоленій воді (не менше трьох разів) протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують грудьми.
І на останок: Ніколи не купуйте мариновані та солоні гриби у бабусь біля ринку або біля входу в метро. До купи добірних опеньків або груздів може випадково потрапити отруйний екземпляр, а отже, вся партія грибів може бути заражена токсинами. Краще перестрахуватися, заплатити більше і купити смачні консервовані грибочки у супермаркеті чи великому магазині. Або ж приготувати їх самостійно.
Бориспільський РВ ГУ ДСНС України
у Київській області