(04595) 6-69-04
(067) 404-24-62
 Виходить - з червня 2002 року.     Тираж - 10`000 примірників
  Розповсюджується - безкоштовно в м.Борисполі
  Містить - авторські статті, оголошення, рекламу

Як вибрати хороше вино

  • 18 жовтня 2013
  • Відгуків: 0
  • Переглядів: 660
  • Автор: admin
  • 0

Газета «Ринок Бориспіль» на своїх сторінках постійно пропагує здоровий спосіб життя і «озброює» своїх читачів інформацією, що допомагає їм уникнути хитро замаскованих пасток сучасного світу. Та сьогодні йтиметься не лише про користь для здоров’я, а про естетичний бік нашого життя, зокрема про те, як вибрати хороше вино до вишуканої  вечері чи обіду.

• Більшість сомельє (знавців вин) радять купувати вино закупорене корковою пробкою. Дехто вважає, що вино, закупорене пластиковою пробкою зберігається недостатньо добре. Насправді ж, останні дослідження довели, що ніякої різниці між ними немає. Головне, щоб остання була зроблена з якісного пластику і щільно трималася в пляшці. Коркова пробка просто коштує дорожче, тому солідні виробники використовують саме її. Відповідно, дешеве і фальсифіковане вино буде закупорене дешевою пластиковою пробкою.
Інколи також можна зустріти пляшку вина з металевою пробкою, але його різновидів у нашій країні дуже мало. Це вина з Нової Зеландії, Австралії, Чилі та Молдови. Тому якщо побачите таку пробку на пляшках з інших країн, краще не ризикуйте.
• На пляшці повинна бути акцизна марка. На імпортних винах їх може бути відразу дві, що є показником високої якості вина, оскільки ряд виробників з інших країн не відпускають його на експорт без своєї акцизної марки.
• На пляшці повинно бути дві етикетки: основна (з назвою вина) і зворотня або  контретикетка (з технічною інформацією). На  контретикетці має бути обов’язково напис українською мовою.
Відповідно до українського законодавства, на етикетках повинні вказуватися назва і вид вина, країна, виробник, дистриб’ютор і його контакти, рік виготовлення, дата розливання, об’єм, кількість алкоголю, умови зберігання, термін придатності, штрих-код, рекомендації щодо вживання.
• Хороше вино реалізується лише у скляній тарі, тобто у пляшці. Вино у картонній упаковці краще не купувати, але якщо ви вже вирішили ризикнути, то купуйте з поміткою, що воно запаковане за технологією «Тетра Пак». Знавці вин  переконані, що вина у картонній упаковці придатні, в кращому випадку, для використання у кулінарії (приготування маринадів для м’яса і т.п.).
• Перевезення винограду погіршує смакові якості вина, тому на етикетці обов’язково повинно бути вказано, що виноград вирощено в тій же місцевості, в якій вироблено вино.
• Осад у вині вказує на те, що вино виготовлено з порушенням технології чи неправильно зберігалося (транспортувалося). Не варто плутати винний осад з винним каменем: осад нагадує пил, а камінь — крихітні кристали. Винний камінь (на відміну від осаду) підтверджує якість вина.
• Колір білого вина може розповісти про його смак: зеленуватий відтінок матиме вино з кислуватим присмаком, а золотистий — солодший.
• Якщо у виноградному вині відчувається присмак інших фруктів, то це свідчить про наявність смакових добавок.
• «Порошкове» вино (випарене виноградне сусло, вода, спирт та ароматизатори) на смак більш водянисте, без яскравої виноградної «нотки».
• Хороше вино повинно мати тонкий і легкий аромат, а якщо при відкритті пляшки запах відразу «б’є в ніс», то там містяться ароматизатори. Запах оцту вкаже на те, що вино зіпсоване, а різкий алкогольний  запах на те, що вино розбавляли спиртом.

Володимир Петренко

 
Залишити відгук  ↓
 
Відгуків ще не було.