(04595) 6-69-04
(067) 404-24-62
 Виходить - з червня 2002 року.     Тираж - 10`000 примірників
  Розповсюджується - безкоштовно в м.Борисполі
  Містить - авторські статті, оголошення, рекламу

Нездорові продукти здорового харчування

  • 12 серпня 2015
  • Відгуків: 0
  • Переглядів: 497
  • Автор: admin
  • 0
Епічна боротьба з зайвими кілограмами на власній талії набирає в наш час колосального розмаху по всій планеті. Нездорова їжа вважається головною причиною того, що сучасний світ страждає від ожиріння і пов’язаних з ним хвороб набагато частіше ніж будь коли до цього. Харчова та хімічна промисловості в погоні за прибутками «змовились» між собою і почали пропонувати різноманітні продукти здорового та дієтичного харчування, які, насправді, не містять у собі нічого корисного для людського організму. Давайте розглянемо, які ж «продукти здорового харчування» можуть бути небезпечними. 
1. Маргарин. В свій час дієтологи зробили з вершкового масла справжнє «страшило» через високий рівень наявності в ньому насичених жирів. Саме тому експерти-дієтологи почали рекомендувати маргарин. По великому рахунку цей «продукт» не є їжею. Це набір хімікатів та рослинних жирів, який зроблено так, щоб за смаком він нагадував їжу. Як довело довготривале дослідження (розпочато у 1948 р. і триває по сьогоднішній день) проблем серцево-судинної системи у штаті Масачусетс (США), люди, які замінили вершкове масло маргарином, набагато частіше помирають від серцевої недостатності та інших хвороб серця. Таким чином тим, хто хоче прожити довше, варто вживати вершкове масло, а не його замінники. На сьогоднішній день історія з переходом на маргарин та трансжир вважається однією з найбільших ганебних плям на репутації дієтологів.  
2. Напівфабрикати з наклейками «знежирений» та «низький вміст жиру». Як вже було сказано вище, «війна» проти насичених жирів виявилася найбільшим провалом в історії дієтології. «Ідеологічною основою» цієї «війни» були хибні наукові дані, які сьогодні повністю спростовуються новітніми дослідженнями. Проте на самому початку багато виробників через жадібність вирішили використати «прогресивні» на той час дослідження для власного збагачення і різко розширили виробництво «дієтичних» знежирених продуктів. Але тут їх чекав «сюрприз»: їжа, з якої вилучили жири, на смак була просто жахливою.  Щоб зробити її хоч якось їстівною, довелося додавати цукор та інші сумнівні інгредієнти. Насправді насичені жири в малій кількості цілком безпечні, в той час як надмірне вживання цукру може завдати непоправної шкоди здоров’ю. Важливо пам’ятати, що написи «знежирений» та «низький вміст жиру» означають, що перед вами продукт технологічної обробки з додаванням цукру. 
3. Фруктові соки. Будь-хто з дитинства знає, що фруктові соки це корисно для здоров’я. Так і повинно бути, але проблема в тому, що більшість фруктових соків, які стоять на полицях супермаркетів, насправді такими не є… Іноді в них зовсім не міститься жодних слідів фруктів — лише хімікати з яскравим фруктовим смаком.  Тому нерідко замість соку ми п’ємо просто цукрову воду з хімічним смаком фрукта намальованого на коробці. Навіть якщо на коробці написано «100% фруктовий сік», все рівно краще уникати подібних напоїв, бо так званий «фруктовий сік» — це рідина без корисної клітковини та решти поживних речовин, проте з цукром. Більшість з нас не знає, що вміст цукру у соках майже такий самий як і в газованих напоях…
4. Напої для спортсменів. Спортивні напої розроблялися з розрахунку на атлетів, тому містять у своєму складі електроліти (солі) і цукор, який може бути корисним при підвищених навантаженнях. Проте більшість з нас зовсім не потребує додаткової кількості солей і не відчуває нестачі глюкози. Не дивлячись на те, що спортивні напої вважаються менш шкідливими ніж звичайний газований лимонад, насправді суттєвої різниці між ними немає, за винятком трохи меншого вмісту цукру. Зрозуміло, що поповнювати втрати рідини під час фізичних навантажень просто необхідно, проте робити це простіше і корисніше з допомогою простої питної води. 
5. Салатні приправи та соуси. Хоч овочі й корисні для здоров’я, та самі по собі вони не дуже смачні без різноманітних приправ. Однак багато заправок та соусів містять в собі такі не зовсім корисні складники як цукор, транс-жири та безліч смакових добавок. Не дивлячись на очевидну користь овочів для людського організму, одночасне вживання їх з соусами, які містять ряд шкідливих речовин, зводить нанівець користь салатів. Тому перед покупкою чергового соусу чи заправки в супермаркеті, уважно чи тайте її склад, а ще краще вчіться готувати соуси самостійно, не використовуючи при цьому шкідливі компоненти.
6. Цільнозернове борошно. Більшість продуктів з написом «цільнозернове борошно» насправді не зроблені з такого борошна. Справа в тому, що для їх виробництва зерно все рівно перемелюється на дуже дрібне борошно, яке, потрапляючи в організм, так само підвищує рівень цукру в крові як і будь-яке інше борошно дрібного помолу.  Насправді дієтичний хліб з цільнозернового борошна має такий самий глікемічний індекс як і звичайний білий хліб, тому дієтичним може називатися доволі умовно.
7. Продукти з фітостеролом. Фітостеролами називають речовини які мають здатність зменшувати рівень холестеролу в крові, тому їх часто додають в напівфабрикати, які потім рекламуються як продукти, які мають здатність знижувати ризик серцево-судинних захворювань. Однак новітні дослідження довели, що фітостероли навпаки можуть збільшити ризик серцевого нападу і смерті, тому часто вживати «дієтичні» продукти, до складу яких входять фітостероли, не бажано.
8. Продукти зі зниженим вмістом вуглеводів. Низьковуглеводна дієта є ефективним засобом для зменшення ваги, проте виробники продуктів харчування в гонитві за наживою випустили на ринок багато «корисних» напівфабрикатів (найбільш відомі шоколадні батончики) у складі яких фактично відсутні харчові продукти, але є хімікати та рафіновані інгредієнти. Ці продукти зрідка можна вживати без шкоди для обміну речовин, проте в них не міститься нічого корисного для людського організму.
9. Нектар з агави. Одним з «натуральних» підсолоджувачів є нектар чи сироп з агави. Проблема в тому що цей сироп нічим не кращий за цукор, бо цукор містить 50% фруктози, а нектар агави до 70-90%. Таким чином при вживанні він завдає організмові шкоди майже вдвічі більше ніж звичайний цукор. Як бачимо, «натуральний» не значить корисний, крім того твердження, що нектар з агави є натуральним також доволі спірне. 
10. Продукти для вегетаріанців. Вегетаріанство часто пропагується як корисна для здоров’я дієта, хоча останні дослідження доводять, що вона корисна не завжди і не для всіх. Занепокоєння викликають так звані «здорові» продукти-напівфабрикати для вегетаріанців, які повинні замінювати продукти з м’яса. Прикладом може бути бекон для вегетаріанців, який є результатом технологічної переробки інших продуктів, а значить шкідливий для будь-якого організму, в тому числі і того, хто притримується вегетаріанської дієти.
11. Сироп з бурого рису. Підсолоджувач, який пройшов глибоку технологічну обробку в результаті якої в ньому залишилася лише глюкоза.  Глікемічний індекс цього сиропу — 98, тобто він може дуже стрімко піднімати рівень цукру в крові. Крім того, підсолоджувач з бурого рису не містить жодних корисних речовин, тобто можна сказати, що це просто зайві калорії.
12. Технологічно перероблені органічні продукти. На жаль, слово «органічний» стало сьогодні лише одним з модних маркетингових термінів. Виробники продуктів харчування придумали безліч способів робити одну й ту ж гидоту з чого завгодно, включаючи й ті інгредієнти, які вважаються органічними. Серед них тростиновий цукор-сирець, який насправді на 100% ідентичний звичайному цукру. В більшості випадків різниця між харчовим інгредієнтом і його органічним аналогом дорівнює нулю. Технологічно перероблені продукти з написом «органічний» далеко не завжди корисні, тому необхідно завжди уважно читати склад, щоб отримати хоч якесь уявлення про те що приховано всередині.
13. Рослинні олії. Часто можна почути історії про користь олії з насіння рослин (олія з виноградних кісточок, олія каноли і т.п.) . Ці розповіді базуються на властивості рослинних олій ненадовго зменшувати рівень холестиролу в крові. Але варто знати, що холестирол лише один з чинників ризику, а не захворювання. Навіть за умови, що рослинна олія знижує  фактор ризику, немає жодної гарантії, що вона може допомогти запобігти нападу стенокардії чи інфаркту.  Останні дослідження довели, що олії з насіння рослин при постійному вживанні можуть навіть збільшити ризик смерті від інфаркту чи раку.
14. Глютен. В наш час багато людей уникають продуктів, що містять глютен, тому не дивно, що виробники продуктів харчування почали наперебій пропонувати « безглютенову» продукцію. Проблема в тому,  що вона набагато гірша для організму ніж та, що містить глютен, бо виробляється з рафінованих крохмалів і не містить жодних поживних речовин . Відповідно вживати такі напівфабрикати небажано.
15. Пластівці для сніданку глибокої технологічної обробки. Багато пластівців (включаючи пластівці для дитячого харчування) буквально обліплені «дієтичними» лозунгами серед яких і відверто брехливі: на зразок — «цільнозернове борошно» чи «знижений вміст жиру». Проте, якщо поглянути в список інгредієнтів, то виявиться, що там немає майже нічого окрім борошна дрібного помолу, цукру та харчових добавок. 
На закінчення варто зазначити, що сумна правда нашого часу полягає в тому, що напис на упаковці «дієтичний продукт» цілком може виявитися обманом. Справжні дієтичні продукти це ті, які не потребують таких написів і, як правило, складаються з одного єдиного інгредієнта.
Володимир Петренко
 
Залишити відгук  ↓
 
Відгуків ще не було.