(04595) 6-69-04
(067) 404-24-62
 Виходить - з червня 2002 року.     Тираж - 10`000 примірників
  Розповсюджується - безкоштовно в м.Борисполі
  Містить - авторські статті, оголошення, рекламу

Про воду з-під крану

  • 19 грудня 2011
  • Відгуків: 0
  • Переглядів: 923
  • Автор: admin
  • 0

Вода — джерело життя. Цю істину знає майже кожен. А от що потрапляє у нашу воду щовесни після танення снігу, знають лише санітарні лікарі. Пізніше цю «гримучу» суміш з назвою «вода для побутових потреб» буде подано до кожного будинку… То як же визначити якість води з-під крану і що робити якщо ця якість дуже низька?

Критеріїв якості води десятки: біологічна чистота, хімічна, механічна… Як правило, шлях води до водопровідної системи починається з очисних споруд, які відфільтровують воду від механічних домішок. Потім вона проходить цикли знезараження і детоксикації… І лише коли вміст домішок знижується до допустимих санітарних норм, вода потрапляє до міської водопровідної системи.

Звісно, це в ідеалі… Реально ж на якість води впливає маса факторів: стан водопровідних труб, джерела, з яких береться вода, екологічний стан регіону… Однак способи приведення води «до норми» майже скрізь однакові: додавання хлору як антисептика в більшій чи меншій концентрації.
То чи безпечна хлорована вода? Це вже залежить від мети застосування: для промислових цілей — так, для прибирання будинку, миття посуду — абсолютно. А для пиття та миття — категорично ні. Хлор має здатність повільно, але надійно, погіршувати стан наших слизових оболонок. Окрім того, накопичується у кістках та волоссі. Тому якість води, яку доводиться пити і використовувати у готуванні їжі чи митті, нам потрібно власноруч покращувати.

Найпростіший спосіб  — відстоювання води у відкритій посудині протягом 2-4 годин. У цьому випадку більша частина хлору випарується і вода стане набагато безпечнішою.

Другий варіант — використання будь-якого побутового фільтру — глечикового, проточного, магістрального. Картріджі практично всіх фільтрів відомих марок добре видаляють хлор, а заодно здійснюють фінальне доочищення води після її проходження по водопроводу. Як відомо, близько 75 % водопровідних систем вже експлуатуються понад 30 років і на сьогодні зношені.

Третій варіант — доведення води до кипіння. Це має сенс при надмірному хлоруванні, однак не можна допускати надмірного кип’ятіння: останні дослідження французьких біохіміків довели, що при кипінні водопровідної води довше 5-7 хвилин у ній починають утворюватися діоксини, високотоксичні і канцерогенні сполуки, які дуже шкідливі для людського організму.

Якщо вам хочеться помитися, а вода з-під крану сильно пахне хлором, приготуйте 12 літрів (одне велике відро) кип’яченої або води, яка відстоялася, щоб після миття ополоснути нею волосся і тіло. До речі, після душу не нехтуйте кремом чи лосьйоном для тіла: як правило, якісні косметичні засоби містять компоненти, які нейтралізують дію хлорованої води. З волоссям ще простіше: сполосніть його на останок літром води з додаванням чайної ложки лимонного соку. 

Володимир Петренко

 
Залишити відгук  ↓
 
Відгуків ще не було.