(04595) 6-69-04
(067) 404-24-62
 Виходить - з червня 2002 року.     Тираж - 10`000 примірників
  Розповсюджується - безкоштовно в м.Борисполі
  Містить - авторські статті, оголошення, рекламу

Корисні харчові відходи

  • 10 липня 2014
  • Відгуків: 0
  • Переглядів: 299
  • Автор: admin
  • 0
Іноді в житті трапляються ситуації, коли звичайні продукти харчування недоступні, а потреба вижити стоїть настільки гостро, що людина змушена шукати альтернативу й урізноманітнювати своє меню не зовсім звичними харчовими інгредієнтами. Найцікавішим є те, що вони можуть виявитися для людського організму набагато кориснішими, ніж ми думаємо.

Як правило, після обробки овочів і фруктів залишається два види відходів: тверді (шкірка, насіння і т. д.) і рідкі (сік і вода). Саме вони можуть стати джерелом антиоксидантів для виснаженого екстремальними умовами організму, сприяти зміцненню здоров’я і перешкоджати появі хронічних захворювань. Тож пропоную дізнатися про ці корисні продукти-відходи детальніше.
Картопляна та морквяна шкірка. Більшість поживних речовин, що має картопля та морква (калій, вітамін С, клітковина), потраплять до вашого організму, якщо ви вживатимете ці овочі зі шкіркою. Фактично, за будь-яким рецептом моркву і картоплю можна готувати разом зі шкіркою. Головне, не захоплюватися таким стравами, бо така «дієта» може викликати розлади шлунку та кишківника.
Шкірка дині багата на цитрулін (речовина, що покращує циркуляцію крові). Якщо ви змішаєте її разом з м’якою частиною в блендері, то отримаєте багатий антиоксидантами коктейль.
Листя і стебла броколі, майже як і суцвіття, багаті на антиоксиданти та клітковину, але найчастіше просто опиняється на смітнику. До того ж вони є чудовим джерелом каротиноїдів та вітамінів «А» та «С». Листя та стебла броколі найкраще вживати у вигляді салатів.
Шкірка жолудевого кабачка містить цілий набір життєво важливих антиоксидантів та клітковину. Плоди цієї рослини більше схожі на гарбуз, але за формою нагадують жолудь, звідси, власне, і назва — жолудевий кабачок (Acorn Squash). Городники запікають половинки цього напівекзотичного овоча і вживають зі спеціями та сіллю — на жаль, шкірка дуже часто незаслужено іґнорується.
Шкірка лимону та апельсину є справжньою коморою клітковини, флавоноїдів та вітамінів. За неофіційними даними, активна речовина «D-лемонен», що міститься в шкірці лимонів та апельсинів, допомагає усунути печію та проблеми зі шлунком. Висока концентрація вітаміну «С» допомагає зміцнити імунну систему і запобігти респіраторним інфекціям. Крім того, екстракт шкірки цитрусових можна використовувати в якості антибактеріального зволожувача, засобу проти комах і навіть кухонного засобу для очищення від жиру. Пектини і клітковина, що містяться в білому шарі під шкіркою (цедрі), допомагають вгамувати апетит і відсунути голод приблизно на 3-4 години.
Стебла буряка багаті на глютамін, антиоксиданти та фенольні сполуки. Стебла і листя їстівні, їх можна готувати на парі подібно до спаржі.
Листя селери містять в п’ять разів більше магнію та кальцію, ніж стебла. Крім того, вони багаті на вітамін «С», феноли та антиоксиданти, що допомагають у боротьбі з раковими захворюваннями та захворюваннями серця і навіть старінням.
Серцевина ананаса жорсткіша, ніж основна частина плоду, але містить найбільше поживних речовин. Коли їсте ананас, не забувайте й про середину, якщо хочете отримати всі корисні речовини фрукту.

Володимир ПЕТРЕНКО

 
Залишити відгук  ↓
 
Відгуків ще не було.