Як вийти з посту
- 10 квітня 2015
- Відгуків: 0
- Переглядів: 304
Медпрацівники дуже не люблять залишатися на чергування два рази на рік: на Різдво та Великдень. Причина проста і, можна сказати, банальна: кількість людей, які потрапляють до лікарень у ці дні з розладами травлення просто зашкалює. Більшість з нас знає, що перед Різдвом та Великоднем християни дотримуються доволі суворого і довгого посту і якщо під час початку такої досить своєрідної «дієти» проблем зі здоров’ям, як правило не виникає, то по її завершенню багато хто вкладається на лікарняне ліжко, а дехто й взагалі отримує «квиток в один кінець» до царства небесного…
Наближається Великдень — свято, яке традиційно проводиться за столом. Для тих, хто дотримувався посту це може стати справжнім випробуванням організму на міцність. Медики попереджають: щоб не нашкодити своєму здоров’ю, виходити з посту слід поступово. Після майже 50-ти днів жорстких обмежень у харчуванні дуже важко встояти перед спокусами великоднього столу, проте, якщо ви не хочете нашкодити своєму здоров’ю, все ж варто обмежити себе в прийомі їжі!
Медики радять починати великодню трапезу з вареного яйця і шматочка великодньої паски. І тільки через кілька годин можна приступити до наступного прийому їжі. Бажано, щоб це був невеликий шматочок сиру. Головне - їсти часто, але потроху. Повертатися до свого звичайного раціону слід поетапно, щодня додаючи якийсь новий продукт. Наприклад, спочатку бажано їсти тільки відварне нежирне м’ясо, і лише через деякий час можна спробувати копчене або смажене. В перший день після посту м’ясо краще взагалі не вживати. Зате можна з’їсти шматочок сала, яке має жовчогінну дію. Щоб звикнути до свого звичайного раціону, організму знадобиться близько 7-10 днів.
Лікарі-гастроентерологи пропонують тим, хто виходить з посту, взяти на озброєння такі поради:
1. Тим, хто постився, слід приймати нову їжу поступово, невеликими порціями, щоб уникнути сильного перевантаження шлунково-кишкового тракту.
2. До того, як всістися за святковий стіл, варто з’їсти легкий бульйон або суп.
3. Кількість їжі, яку можна спожити за один раз, залежить від фізичних параметрів людського тіла (віку, статі, стану здоров’я), але для всіх, навіть для тих, хто не постував, краще буде встати з-за столу трохи голодним.
4. Переїдання загрожує перевантаженням шлунково-кишкового тракту, і, як результат, розладами роботи шлунка, підшлункової залози, кишківника. В деяких випадках можливий розвиток гастриту, виразок і такого серйозного захворювання як гострий панкреатит. При наявності хронічних захворювань може виникнути їх загострення.
5. Якщо вам все ж таки не вдалося утриматися від спокуси і ви переїли, то обов’язково слід випити гарячого чаю і прийняти будь-який прокінетик (препарати, що нормалізують перистальтику кишечника і прискорюють проходження їжі по травному тракту) .
6. Якщо ж симптоми переїдання не проходять і у вас з’явилося сильне здуття живота та біль, тоді вам необхідно звернутися до лікаря в найкоротший термін.
Наближається Великдень — свято, яке традиційно проводиться за столом. Для тих, хто дотримувався посту це може стати справжнім випробуванням організму на міцність. Медики попереджають: щоб не нашкодити своєму здоров’ю, виходити з посту слід поступово. Після майже 50-ти днів жорстких обмежень у харчуванні дуже важко встояти перед спокусами великоднього столу, проте, якщо ви не хочете нашкодити своєму здоров’ю, все ж варто обмежити себе в прийомі їжі!
Медики радять починати великодню трапезу з вареного яйця і шматочка великодньої паски. І тільки через кілька годин можна приступити до наступного прийому їжі. Бажано, щоб це був невеликий шматочок сиру. Головне - їсти часто, але потроху. Повертатися до свого звичайного раціону слід поетапно, щодня додаючи якийсь новий продукт. Наприклад, спочатку бажано їсти тільки відварне нежирне м’ясо, і лише через деякий час можна спробувати копчене або смажене. В перший день після посту м’ясо краще взагалі не вживати. Зате можна з’їсти шматочок сала, яке має жовчогінну дію. Щоб звикнути до свого звичайного раціону, організму знадобиться близько 7-10 днів.
Лікарі-гастроентерологи пропонують тим, хто виходить з посту, взяти на озброєння такі поради:
1. Тим, хто постився, слід приймати нову їжу поступово, невеликими порціями, щоб уникнути сильного перевантаження шлунково-кишкового тракту.
2. До того, як всістися за святковий стіл, варто з’їсти легкий бульйон або суп.
3. Кількість їжі, яку можна спожити за один раз, залежить від фізичних параметрів людського тіла (віку, статі, стану здоров’я), але для всіх, навіть для тих, хто не постував, краще буде встати з-за столу трохи голодним.
4. Переїдання загрожує перевантаженням шлунково-кишкового тракту, і, як результат, розладами роботи шлунка, підшлункової залози, кишківника. В деяких випадках можливий розвиток гастриту, виразок і такого серйозного захворювання як гострий панкреатит. При наявності хронічних захворювань може виникнути їх загострення.
5. Якщо вам все ж таки не вдалося утриматися від спокуси і ви переїли, то обов’язково слід випити гарячого чаю і прийняти будь-який прокінетик (препарати, що нормалізують перистальтику кишечника і прискорюють проходження їжі по травному тракту) .
6. Якщо ж симптоми переїдання не проходять і у вас з’явилося сильне здуття живота та біль, тоді вам необхідно звернутися до лікаря в найкоротший термін.
Володимир Петренко