(04595) 6-69-04
(067) 404-24-62
 Виходить - з червня 2002 року.     Тираж - 10`000 примірників
  Розповсюджується - безкоштовно в м.Борисполі
  Містить - авторські статті, оголошення, рекламу

Популярні міфи про алкоголь

  • 11 липня 2013
  • Відгуків: 0
  • Переглядів: 1073
  • Автор: admin
  • 0
Як би не намагалися борці за здоровий спосіб життя довести, що алкоголь шкідливий для здоров’я, любителі пропустити чарочку наводять безліч своїх арґументів про корисність спиртного, навіть цілі теорії будують та міфи створюють. За їхніми, словами алкоголь і імунітет покращує, і від застуди позбавляє, і допомагає стати комунікабельним… Люди «лікують» свій поганий настрій алкоголем, абсолютно не замислюючись, що пиятика дуже часто поглиблює депресію. Тож розгляньмо кілька найпопулярніших алкогольних міфів…
Міф 1. Алкоголь допомагає дуже швидко зігрітися. Люди впевнені, що спирт має зігріваючий ефект, тому для замерзлої людини ковток чогось міного — нібито найкращі ліки. У цьому твердженні є лише маленька доля істини. Річ у тому, що зігрітися можуть допомогти лише перші 50 грамів спиртного. Вони розширюють судини і нормалізують кровообіг у внутрішніх органах. Наступні дози алкоголю посилюють кровообіг у шкірі. Звідси почервоніння і відчуття тепла. проте це відчуття оманливе, адже в цьому випадку посилюється і тепловіддача, тобто шкіра починає віддавати зовнішньому простору більше тепла і, як наслідок, організм починає замерзати ще більше, незважаючи на те, що суб’єктивно людина почуває себе дуже комфортно. Тому зігріваючий ефект спиртних напоїв дуже перебільшено. Якщо ви все ж переконані у тому, що алкоголь взимку зігріває, то «зігрівайтесь» лише в теплих приміщеннях, а не на морозі, щоб уникнути серйозного переохолодження чи навіть обморожень.
Міф 2. Алкоголь допомагає при застуді. Міф має під собою медичне підґрунтя, оскільки алкоголь розширює судини, це приносить людині, яка застудилася, тимчасове полегшення. Але, як говорилося вище, алкоголь посилює процес тепловіддачі, що може привести до замерзання. Через цей міф поплатилися здоров’ям багато людей: особливо страждають від нього любителі зимової риболовлі. Разом з тим у людей, які регулярно випивають, знижується імунітет і вони стають більш вразливими до епідемій грипу та застуди, а також до інших хвороб. Тому лікувати спиртним застуду — м’яко кажучи, не зовсім хороша ідея. Хоча у вигляді різноманітних полоскань чи гарячих компресів для горла його використання цілком може бути виправдане.
Міф 3. Алкоголь допомагає покращити настрій. Алкоголь не може допомогти покращити настрій, так як сам є дуже сильним депресантом, що пригнічує нервову систему і гальмує нервові реакції. Саме тому після вживання спиртного людина стає розкутішою, оскільки діяльність головного мозку пригнічується і в нього не залишається сил на рефлексію. Людина стає менше контролювати свої дії чи перестає їх контролювати взагалі. Звідси й пішло хибне твердження про розкутість. Після того, як дія алкоголю проходить, людині часто стає дуже соромно за свої п’яні витівки…
Міф 4. Алкоголь допомагає покращити потенцію. Цей міф поширений серед чоловіків. Насправді неможливо передбачити дію алкоголю на еректильну функцію у кожному конкретному випадку. У деяких випадках ерекція у п’яного зникає зовсім або, якщо з ерекцією все в нормі, то утруднений сам фінал статевого акту – еякуляція. Інколи завдяки поверхневому розширенню судин, спиртне може підвищити потенцію, але в більшості випадків алкоголь негативно впливає на вироблення тестостерону (чоловічий гормон). Тому майже всі алкоголіки з часом стають імпотентами.
Міф 5. Алкоголь підвищує працездатність. Багато хто впевнений, що під дією алкоголю їм працюється краще і легше, ніж зазвичай. Не будемо розглядати середній і важкий стани сп’яніння, коли гальмуються всі реакції і відчуття, — розглянемо легкий стан, коли активуються процеси мислення. Не варто забувати, що таке відчуття є досить суб’єктивним. Австралійські вчені за допомогою дослідів довели, що у ледь п’яних людей швидкість мислення і рухів справді може зростати, але навіть невеликі дози алкоголю викликають зниження концентрації уваги і погіршення здатності робити висновки.
Таким чином працювати у стані сп’яніння невигідно: можливо робота й буде виконана швидше, але помилок в ній буде більше.
Міф 6. Якісний алкоголь не завдає шкоди. Будь-який алкоголь токсичний для людського організму. Це зумовлено тим, що один з продуктів розпаду етилового спирту — оцтовий альдегід дуже негативно впливає на людський організм. Неякісне спиртне містить сивушні масла, які в кілька разів посилюють токсичну дію алкоголю. Тому якщо вже надумали вживати алкоголь, то перевагу потрібно надати відомим маркам. Але не думайте що вони не вплинуть на ваше здоров’я.
Міф 7. Алкоголь сприяє міцному сну. Насправді алкоголь спочатку занурює людину в певну подобу важкого наркотичного сну, який не має нічого спільного зі справжнім відпочинком, а потім організм починає виробляти гормони стресу і людина починає спати дуже тривожно. Мабуть, звідси й пішла приказка про те, що «сон пьяницы краток и тревожен». Той, хто вирішив використовувати спиртне в якості снодійного, ризикує швидко стати алкозалежним і почати страждати від ще більшого розладу сну. Наркологам вже давно відомо, що алкогольне беззсоння є передвісником «білої гарячки» і ряду інших психозів, які пов’язані з ненормованим вживанням алкоголю. Тому для нормалізації сну все ж таки краще займатися спортом на свіжому повітрі.
Міф 8. Алкоголь покращує апетит. До певної міри — правда, оскільки алкоголь подразнює слизову оболонку шлунку. Проте не варто забувати, що слідує за цим «подразненням»: гастрит, виразка, панкреатит, порушення засвоєння поживних речовин. Алкоголь у великій кількості негативно впливає на серцевий ритм і дихання, тому подібні аперитиви небезпечні.
Міф 9. Алкоголь потрібно не запивати, а закушувати. Багато хто стверджує, що міцні напої потрібно неодмінно закушувати. Це твердження не є зовсім правильним, бо в цьому випадку потрібно з’ясувати, які закуски маються на увазі — холодні чи гарячі?
Холодні слабо нейтралізують спирт і він доволі швидко всмоктується в кров. Те ж саме відбувається, коли людина запиває алкоголь. У такому випадку соки і компоти можна сміливо ставити в один ряд з фруктами й овочевими салатами. Зовсім інша справа — гарячі, жирні страви (супи, рагу), що стримують всмоктування етанолу і зменшують вираженість сп’яніння. Їх можна вважати найкращими закусками, і, відповідно, жодна «запивка» з ними не зрівняється.
Міф 10. Алкоголь покращує креативні і творчі здібності. Насправді прийом алкоголю, як і наркотиків, через короткий проміжок часу вбиває в людині здатність мислити творчо. Спочатку спиртне провокує творче піднесення, але довго такий стан тривати не може, так як алкоголь вбиває нейрони головного мозку, тим самим знижуючи рівень розумових здібностей людини. А це, в свою чергу, з часом призводить до повної деградації особистості.

Володимир ПЕТРЕНКО

 
Залишити відгук  ↓
 
Відгуків ще не було.